-

Mindfulness

Mindfulness betekent letterlijk opmerkzaamheid of aandachtigheid. Feitelijk betekent dit dat je aanwezig bent met je aandacht in het moment, in het hier en nu. Het is doelbewust je aandacht ergens op richten, bijvoorbeeld je ademhaling, je lichaam of de geluiden om je heen. Aandacht zonder oordeel, waarbij je alleen maar waarneemt wat er is, zonder het te willen veranderen. Zo leer je afstand te doen van de automatische piloot die er vaak voor zorgt dat je niet bewust leeft en de mooie dingen hiermee ook mist in het leven. Vaak zijn we afgeleid met onze aandacht en gaat ons denken alle kanten op. Dat zorgt voor rusteloosheid, piekeren en het niet kunnen waarderen van de dingen die we nu meemaken of hebben. Door mindful aanwezig te zijn beteugelen we onze gedachtenstromen en krijgen we meer rust in ons hoofd.


De manier waarop we ons mindfulness eigen kunnen maken, is middels een 8-weekse training, die de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) wordt genoemd. Deze training richt zich op meditatie-oefeningen en cognitieve educatie rondom een aantal thema’s. De thema’s zijn per sessie verschillend en bouwen op zo’n manier op dat je eerst leert hoe je innerlijke patronen eruit zien en welke obstakels er zijn als je geconfronteerd wordt met gevoelens en gedachten. Vervolgens zijn de sessies gewijd aan omgaan met stress en het vergroten van zelfzorg.

De sessies duren 2,5 uur en datgene wat wordt aangeleerd aan meditaties en theorie, wordt thuis herhaald door het aangereikte werkboek te bestuderen en de oefeningen te doen die als huiswerk worden opgegeven. De effectiviteit van de mindfulness training staat of valt met de intensiteit van de beoefening thuis.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van mindfulness, waaruit blijkt dat het zeer heilzaam kan werken bij burn-out, depressieve klachten, angstklachten, piekerklachten, dwanggedachten, slaapproblemen, paniekaanvallen, chronische pijnklachten en stressgerelateerde klachten. Ook kan mindfulness prima naast een al lopende behandeling gevolgd worden, als aanvulling op psychotherapie. Voor mensen met onderliggende traumaklachten is een andere variant van mindfulness noodzakelijk die traumasensitief is opgebouwd en rekening houdt met overweldigende emoties. En natuurlijk verhoogt een goede aandachtsregulatie en het cultiveren van zelfcompassie en dankbaarheid het welbevinden zonder dat er klachten aanwezig hoeven te zijn en werkt het zeker preventief in het voorkomen van stressgerelateerde klachten.


Praktische info:

Op 10 april start een 8-weekse groepstraining die duurt van 19:00 tot 21.30u.
Opvolgende data zijn: 17 en 24 april, 1,15, 22 en 29 mei en 5 juni.
Locatie: New Loreto klooster, Simpelveld
Kosten: €320,- (inclusief intake, 8 sessies van 2,5 uur, werkboek, meditatiematerialen, koffie/thee)
Vergoeding mogelijk bij: VGZ, Univé, Umcz, IZA Gezond Samen, IZA Overig, Zilveren Kruis en FBTO (voorwaarden verschillen per verzekeraar, mogelijk vereist verwijzing via huisarts of bedrijfsarts)
De voorwaarden voor de vergoeding verschillen per verzekeraar waarbij er soms een verwijzing nodig is via de huisarts of bedrijfsarts.
Bijna alle zorgverzekeringen vragen verder dat de trainer categorie 1 gecertificeerd is en aangesloten bij de VMBN.

Aanmelden kan via: info@mindfulness-psychologie.nl


Trainer:

De mindfulness training wordt verzorgd door Chames Nouri van Praktijk voor Mindfulness en Psychologie (www.mindfulness-psychologie.nl).
Zij is Cat. 1 mindfulness trainer, aangesloten bij de VMBN beroepsvereniging.
Tevens is zij psycholoog en werkt naast haar eigen praktijk in de SGGZ.

 

Word ambassadeur

Meld je aan

Contactgegevens
Adresgegevens
Volgende stap
wijzig
Location
Accountgegevens


Terug

Meld je aan


Contactgegevens
Adresgegevens
Volgende stap
wijzig
PRODUCT
Accountgegevens


Terug

Login

Wachtwoord kwijt?

Aantal tickets



Submit

Meld je aan

Contactgegevens
Adresgegevens
Volgende stap
wijzig
Accountgegevens


Terug
Alles accepteren